/ БГНЕС
Десетки хиляди поляци участваха в траурната церемония и се простиха с трагично убития кмет на Гданск Павел Адамович.

В Гданск погребват убития кмет Павел Адамович
 
След опелото урната с праха на Адамович бе погребана в базиликата "Възнесение на Пресветата Дева Мария" в историческата част на родния му град, на който той бе кмет над 20 години, съобщи ТАСС.
 
Катедралата "Дева Мария", където се състоя траурната церемония, е една от най-големите в Европа. Тя обаче не можа да побере всички желаещи да се простят с Адамович.
 

Според полицията 45 000 души са проследили церемонията от улиците, където властите бяха монтирали големи екрани. Пред такива екрани на централните площади днес се събраха и жители на Варшава, Вроцлав, Познан и други полски градове.

Полша скърби за убития кмет на Гданск
 
„Открит, прекрасен човек, който не отказваше помощ на никого!“ Така жителите на Гданск говореха пред журналисти в днешния тъжен ден за северния полски град на брега на Балтийско море.
 

С Адамович се простиха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, приятел на загиналия, президентът на Полша Анджей Дуда, премиерът Матеуш Моравецки, бившият президент Лех Валенса, бившият германски президент Йоахим Гаук, кметове на много полски градове и други.

Нападателят в Гданск използвал журналистически пропуск, за да доближи кмета
 
Днес в Полша е ден на траур.
 
Тленните останки на Адамович бяха докарани вчера в базиликата с траурно шествие, в което се включиха десетки хиляди хора. След това тялото му бе кремирано.
 

Павел Адамович бе наръган миналата седмица с нож от мъж с криминално минало, който изтъкна и политически мотиви за деянието си. Кметът на Гданск почина в болница на следващия ден въпреки усилията на лекарите да го спасят.

След нападението с нож: Почина кметът на Гданск
 
Трагедията се разигра на концерт на открито в града по случай приключването на много популярна в Полша кампания за набиране на средства с благотворителна цел, наречена "Големият оркестър за празнична помощ".
 
Организаторите на днешната траурна церемония помолиха жителите на Гданск и всички желаещи да се сбогуват с кмета да почетат паметта му, не като носят цветя и свещи, а като дарят средства за благотворителност. Затова днес по улиците на града излязоха доброволци на кампанията и представители на други организации.
 
БТА