Подкрепата за Ромни не е нараснала след конгреса на републиканците
Подкрепата за Ромни не е нараснала след конгреса на републиканците / снимка: Reuters

Подкрепата за кандидата на републиканците на предстоящите през ноември президентски избори в Съединените щати Мит Ромни не се е увеличила след националния конгрес на партията миналата седмица, показва проучване на общественото мнение, цитирано от Франс прес.

Сондажът, направен от института "Галъп" в петък и събота - непосредствено след края на форума - не отчита особени промени в нагласите на избирателите за надпреварата, която се очертава много оспорвана. 47 процента от участниците в анкетата възнамеряват да гласуват за президента Барак Обама, а 46 процента - за Мит Ромни.

Обикновено подкрепата за кандидатите нараства след националния конгрес на съответната партия, отбелязва АФП. Такава тенденция обаче не се забелязва при Мит Ромни.

Президентът демократ, който се бори за преизбиране, ще приеме официално номинацията на своята партия в четвъртък на нейния национален конгрес в Шарлот, Северна Каролина, посочва БТА.

Социалните мрежи в интернет играят скромна роля при определянето на политическите възгледи на по-голямата част от избирателите в Съединените щати, показва проучване на общественото мнение, цитирано от Ройтерс.

Сондажът бе проведен от института "Пю" в момент, когато президентът на САЩ и републиканският кандидат за поста Мит Ромни използват Фейсбук и други социални медии в своята кампания за предстоящите на 6 ноември избори.

"За повечето от нас, които използват тези сайтове, политическото съдържание е само малка част от това, което те публикуват и четат. И влиянието на използването на сайтовете (от кандидатите) е скромно, в най-добрия случай", обобщи изводите от проучването ръководителят на екипа Лий Рейни.

36 процента от потребителите на социалните мрежи казват, че за тях е много или до известна степен важно да са в час с политическите новини. 84 процента не са публикували в последно време нищо или почти нищо, свързано с политиката.

Демократите използват социалните мрежи за политически цели по-активно от републиканците и независимите избиратели.