/ БГНЕС/ЕРА
Почти 70 полицаи и жандармеристи са ранени при сблъсъци във вчерашните протести във Франция срещу правителствения законопроект за глобалната сигурност, съобщи вътрешният министър Жералд Дарманен, цитиран от ТАСС.

"Окончателните данни за вчерашния ден са 95 задържани. Сред ранените има 67 полицаи и жандармеристи, от тях 48 в Париж. Изразявам подкрепата си за тях", написа министърът в Туитър.

Сблъсъци в Париж: Сълзотворен газ, горящи автомобили и повредени сгради (СНИМКИ/ВИДЕО)

Общо 52 350 души са участвали в около 90 протеста вчера из цяла Франция, в това число 5000 в Париж по данни на вътрешното министерство. Главен повод за общественото недоволство е член 24 на законопроекта, който вече е одобрен на първо четене в парламента.

Той предвижда голяма глоба и присъда затвор за лица, които публикуват в интернет снимки и видеозаписи на полицаи, в които ясно се виждат лицата им, или съобщават техните имена и адреси.

След бурни протести на обществеността и на журналистите правителството обеща да промени текста на член 24, но демонстрантите искат той да бъде изцяло премахнат от законопроекта, който ще се разглежда в Сената в началото на 2021 година.

Недоволство има и от членове 21 и 22, които предвиждат разширено полицейско видеонаблюдение на демонстрации, включително с използване на дронове.
БТА