Путин, Алиев и Пашинян проведоха почти 4-часови преговори в Кремъл за Нагорни Карабах
Путин, Алиев и Пашинян проведоха почти 4-часови преговори в Кремъл за Нагорни Карабах / БТА
Прекратяването на враждебните действия между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах, където бяха разположени руски войски, е "предпоставка" за дългосрочно уреждане на този конфликт, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Франс прес.

Преговорите се проведоха в Кремъл по инициатива на руския президент, участваха премиерът на Армения Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

"Констатираме, че тристранните споразумения постепенно се изпълняват и сме убедени, че това създава предварителни условия за пълно уреждане на конфликта в дългосрочен план", заяви Путин след срещата с лидерите на Армения и Азербайджан Никол Пашинян и Илхам Алиев.

Те бяха проведени при закрити врата, с изключение на изявленията на Путин в самото начало, и продължиха почти четири часа, отбеляза ТАСС.

"В момента ситуацията в региона е спокойна", добави руският президент, като заяви, че 48 000 бежанци, избягали от боевете, вече са се върнали в Нагорни Карабах след влизането на споразумението в сила. Текстът, подписан на 9 ноември под егидата на Москва, сложи край на шест седмици на сблъсъци между Ереван и Баку за контрола на отцепилия се регион Нагорни Карабах.

Споразумението отбеляза тежко военно поражение на Армения, която трябваше да отстъпи част от Нагорни Карабах и значителни територии около него. Над 2000 руски миротворци бяха разположени на място, за да гарантират спазването на прекратяването на огъня.

От ноември насам няколко инцидента между нагорнокарабахски сили и азербайджанската армия обаче заплашиха стабилността на споразумението.

Путин подчерта, че след разполагането си руски сапьори са обезвредили над 22 000 взривни устройства. Той добави, че Москва е доставила в региона 800 тона строителни материали.

С посредничеството на Русия е извършена и размяна на пленници и на телата на загинали.
"Обръщаме специално внимание на деблокирането на икономическия и търговски обмен, на транспорта и на отварянето на границите", отбеляза руският президент.


Планинският регион Нагорни Карабах, населен предимно с етнически арменци, е подкрепян от Ереван. Той се отдели от Азербайджан след разпадането на СССР, което доведе до война през 90-те години, в която загинаха 30 000 души, а стотици хиляди бяха принудени да напуснат домовете си. При боевете от септември до ноември загинаха над 6000 души по официални данни. В тях Баку се ползваше от подкрепата на Анкара, отбелязва АФП.

Източник: БТА