По повод 4 юли Обама отдаде почит на поколенията имигранти в Америка
По повод 4 юли Обама отдаде почит на поколенията имигранти в Америка / снимка: Reuters

В деня на националния празник на САЩ президентът Барак Обама заяви, че успехът на страната би бил немислим без поколенията имигранти, дошли в Америка от цял свят, предаде Асошиейтед прес.

Обама използва церемонията по натурализирането на имигранти, служещи в американските въоръжени сили, за да поднови призивите си за ново имиграционно законодателство, отбелязва Ройтерс.

Президентът, който ще се бори за втори мандат на изборите през ноември, се възползва от случая да говори за нареждането, което даде наскоро - да се отмени заплахата за депортиране на стотици хиляди незаконни имигранти, пристигнали в САЩ като деца. Стъпката беше адресирана към испаноезичните гласоподаватели - значителна група избиратели, способни да обърнат резултатите в оспорвани щати като Невада и Колорадо.

Какъв прекрасен начин да отпразнуваме рождения ден на Америка - най-старата демокрация в света - с някои от най-новите ни съграждани, заяви Обама пред група военнослужещи и техните семейства, дошли от Мексико, Гана, Филипините, Боливия, Гватемала, Китай и Русия.

Милиони американци се отправиха към шествията и спектаклите с фойерверки, за да отбележат днешния зноен 4 юли.

Някои от американците отбелязват празника точно както основателите на нацията - без електричество. Над 1 милион домакинства и бизнес сгради в щатите от Индиана до Вирджиния са без ток пети ден след опустошителни бури.

Заради пожарите в САЩ са отменени празничните салюти и фойерверки в 42 населени места в страната, допълва БТА. В повечето щати мерките за противопожарна безопасност бяха повишени. Горещото и сухо време стана причина за около 50 горски пожара, борбата с които не е приключила, посочва ИТАР-ТАСС.

И все пак в повечето американски градове, включително Ню Йорк и Вашингтон, тържествата ще се състоят в пълния си обем. В Ню Йорк, където термометрите показват 34 градуса по Целзий на сянка, празничният салют ще бъде даден от специално оборудвани плавателни съдове на река Хъдсън.