Пилотите на „Ейшиана еърлайнс” разчитали на автоматичното контролиране на скоростта
Пилотите на „Ейшиана еърлайнс” разчитали на автоматичното контролиране на скоростта / снимка: БГНЕС, архив

Пилотите на катастрофиралия в Сан Франциско самолет на авиокомпания „Ейшиана еърлайнс” са казали пред следователите, че са разчитали на автоматичното оборудване за контролиране на скоростта, съобщиха световните агенции. Това насочва разследването към въпроса дали е била допусната грешка при настройването на автопилота или е имало повреда в апаратурата.

Ръководителката на Националното управление за безопасност на транспорта (НУБТ) на САЩ Дебора Хърсман каза, че пилотът, отговарящ за приземяването на самолета, се опитал да поправи курса му, когато на височина от около 150 метра видял, че машината се движи твърде ниско. Тя заяви, че двама души от обслужващия персонал на самолета са изпаднали навън, след като опашката на машината се е отчупила, но са оцелели.

По думите на Хърсман главният пилот бил по средата на обучението си за управление на „Боинг-777” и за първи път приземявал подобен самолет на летището в Сан Франциско. А вторият пилот извършвал първия си полет като инструктор.

Най-големият синдикат на пилотите в света разкритикува НУБТ, като каза, че разпространяваната от управлението „непълна, извадена от контекста информация разпалва необуздани спекулации за причината за злополуката”. Международната асоциация на самолетните пилоти (МАСП) заяви, че изявленията на НУБТ създават впечатлението, че управлението „вече е определило вероятната причина”.