Пхенян се подготвя за ракетни тестове
Пхенян се подготвя за ракетни тестове / снимка: БГНЕС, архив

В Северна Корея започна подготовка за ракетни изпитания, за което говори обявената от Пхенян забрана за движение на кораби, съобщи агенция Йонхап, цитирана ИТАР-ТАСС.

"Тази седмица КНДР въведе вътрешна забрана за движение на кораби в района на пристанището Вонсан. Това вероятно е свързано с планове за извършване на ракетни изпитания", цитира агенцията изявление на южнокорейски военен източник.

Районът на забраната достига до югоизточното крайбрежие, където по-рано вече са били правени такива стрелби. Затова пък официален източник в Сеул посочи, че засега в Северна Корея не се забелязва подготовка за поредния подземен опит с ядрено устройство, предава БГНЕС.

Миналата седмица Пхенян изстреля две балистични ракети със среден радиус на действие от типа "Нодон", което беше осъдено от Съвета за сигурност на ООН. По данни на южнокорейските медии през периода от 21 февруари до 31 март Северна Корея е изстреляла около 600 ракети с различни предназначение, включително снаряди от реактивни системи за залпов огън.