/ iStock/Getty Images
Властите на Перу удължиха с 90 дни режима на извънредно полжение, наложен поради пандемията от коронавирус. Съответният указ е публикуван във вестник „Ел Перуано“ - официалното издание на правителството на републиката.

Перу ще амнистира 3000 затворници заради епидемията от коронавирус

В средата на март президентът Мартин Вискара обяви извънредно положение в Перу във връзка с пандемията и наложи строга карантина. По-късно ръководството на страната реши да въведе комендантски час на цялата си територия.

Извънредното положение изтича на 9 юни. В съответствие с новото правителствено постановление тази мярка ще остане в сила до началото на септември. Както е отбелязано в текста на указа, целта му е „да намали отрицателните последици от ситуацията, която представлява повишена опасност за живота и здравето на населението“ и да насърчи „дейности, насочени към предотвратяване“ на такива заплахи.

Заразените с новия коронавирус по света надхвърлиха 5 милиона

Според последните данни на Министерството на здравеопазването, броят на заразените с новия коронавирус в Перу е 178 914, починали са 4 984 души. През май Вискара обяви началото на поетапно възобновяване на икономическата активност.

От 18 май на перуанците е разрешено да се разхождат с деца под 14 години в радиус от 500 м от дома. Президентът обаче призова гражданите да продължат да съблюдават предпазните мерки.
БГНЕС