/ iStock/Getty Images
Военните на САЩ трябва незабавно да започнат да се ваксинират срещу коронавирус, разпореди министърът на отбраната Лойд Остин.

Остин нареди ръководителите на въоръжените сили да "наложат амбициозни графици за изпълнение", съобщава БТА

По данни на Пентагона над 800 хиляди военнослужещи предстои да получат своите ваксинни дози. След като ваксината на "Пфайзер" получи пълно одобрение от американската Агенция по храните и лекарствата, министерството на отбраната я добавя към списъка с ваксини, които военните трябва да получат като част от службата си в армията.

Засега не се предвижда краен срок за ваксинирането на военните, структурите на въоръжените сили ще трябва редовно да докладват за напредъка на ваксинационната кампания. Високопоставен служител в сферата на отбраната заяви, че Остин е дал ясно да се разбере, че очаква да се действа бързо и че кампанията ще приключи за седмици, а не за месеци.

"За да защитаваме тази страна, имаме нужда от здрави и готови въоръжени сили", заяви Остин в меморандум. "След внимателна консултация с медицинските експерти и военното ръководство и с подкрепата на президента реших, че задължителната ваксинация срещу коронавирусната инфекция . . . е необходима за защитата на въоръжените сили и отбраната на американския народ", каза той.

Военнослужещите ще могат да получат своите дози в базите си и от своите командвания по света.

Според Пентагона САЩ разполагат с 1,3 милиона военни на активна служба и около 800 хиляди души в Националната гвардия и резерва. По данни от 18 август над един милион военни на активна служба, членове на Националната гвардия и резервисти са напълно ваксинирани, а почти 245 000 са получили поне една доза.

И досега от американските военни се изискваше да имат поставени 17 различни ваксини, в зависимост от това къде са разположени. Сред тях са ваксини срещу едра шарка, хепатит, детски паралич и грип. Изискванията позволяват редица временни и постоянни изключения по медицински, административни и религиозни причини.