Пентагонът плаши с правни действия автора на книгата за ликвидирането на Бин Ладен
Пентагонът плаши с правни действия автора на книгата за ликвидирането на Бин Ладен / снимки: Reuters

Пентагонът предупреди в писмо до бившия американски командос, участвал в ликвидирането на Осама бин Ладен, че ще наруши поети от него ангажименти за неразкриване на тайни, в случай че публикува книга с личните си спомени от операцията, предаде Ройтерс.

В писмото се казва че военното ведомство на САЩ обмисля да предприеме правни действия срещу бившия "морски тюлен" и всички, които действат в съдружие с него.

"Според преценката на министерството на отбраната вие сте в практическо провинение и в нарушение на подписани от вас споразумения за неразгласяване", пише в писмото на главния юрист на Пентагона Джех Джонсън към автора на книгата, предава БТА. В текста се отправя предупреждение, че по-нататъшното разпространяване на книгата ще задълбочат неговото провинение и нарушение на поетите ангажименти.

Преди седмица издателството "Дътън" обяви, че предстои публикацията на книгата "Нито един лек ден: разказ от първа ръка за мисията, която уби Осама бин Ладен". авторът е бивш "морски тюлен" и я издава под псевдонима Марк Оуен в съавторство с Кевин Морър. Премиерата е предвидена за 11 септември, тоест на 11-ата годишнина от атентатите в САЩ, извършени от терористичната мрежа на Бин Ладен.

Пентагонът плаши с правни действия автора на книгата за ликвидирането на Бин Ладен
netinfo