Пентагонът планира да намали бюджета си с 9% през 2013 г.
Пентагонът планира да намали бюджета си с 9% през 2013 г. / Reuters

Министерството на отбраната на САЩ планира да намали своя бюджет с 9 процента през финансовата 2013 г. (октомври 2012-септември 2013 г.) спрямо предходната 2012 г., предаде Франс прес.

Проектобюджетът на Пентагона за следващата година възлиза на 613,4 милиарда долара, от които 88,4 милиарда за войната в Афганистан, съобщи на пресконференция министърът на отбраната Лион Панета. Орязването на разходите се вписва в по-дългосрочните планове за спестяване от министерството на отбраната на 487 милиарда долара за период от 10 години в рамките на усилията за съкращаване на колосалния бюджетен дефицит на Съединените щати. Предвидено е Пентагонът да икономиса 259 милиарда долара до 2017 г.

Панета съобщи още, че числеността на сухопътните сили на САЩ ще бъде намалена през следващите пет години с 13 процента от 565 хиляди на 490 хиляди души. "Направихме напълно съзнателно избора да не поддържаме състава на равнище, по-голямо от онова, което можем да обучим и екипираме правилно", подчерта той.

Елитният Корпус на морската пехота ще бъде сведен до 182 хиляди души при 201 хиляди сега, пише БТА.

Около 90 хиляди американски военни се намират в момента в Афганистан. Въоръжените сили на САЩ ще извършат планираните съкращения главно след изтеглянето на контингента от тази страна в края на 2014 г.

Панета обяви, че бюджетните съкращения няма да засегнат американските войски в Азиатско-тихоокеанския регион и Близкия изток, които са приоритетни в новата американска военна стратегия. "Този бюджет защитава, и в някои случаи увеличава, инвестициите, които са от решаващо значение за нашия капацитет да разгръщаме нашата (военна) мощ в Азия и Близкия изток", подчерта той.

Пентагонът привилегирова военновъздушните и военноморските сили на САЩ с цел посрещане на потенциалните заплахи от Иран и засилването на Китай.