Пентагонът изследва връзката между бойните действия и самоубийствата
Пентагонът изследва връзката между бойните действия и самоубийствата / снимка: БГНЕС

Не е ясно дали има връзка между повтарящите се бойни мисии в американската армия и нарастването на броя на самоубийствата, предаде АФП.
 
"Не е вярно, че повтарящите се участия в бойни действия са първостепенният фактор, допринасящ за проблема със самоубийствата", заяви Роберто Урсано от университета в Мериленд.

"Не подлежи на съмнение, че повтарящите се назначения за бойни мисии увеличават стреса върху индивидите, семействата им и общността. Но картината е много по-сложна", каза Урсано, ръководил голямо проучване за психичното здраве и самоубийствата в американските редици. Около една трета от извършващите самоубийства дори не са участвали в бойни действия в Ирак или Афганистан. Друга една трета са се самоубили по време на бойна мисия, а останалите са били в мисия по едно или друго време. През последните 2 години в американската армия нараства броят на самоубийствата и бойните мисии бяха посочени като възможен фактор.

Миналата година 128 войници са отнели живота си, спрямо 115 през 2007 г. Броят на предполагаемите самоубийства през първата половина на 2009 г. е 88, спрямо 67 за същия период на миналата година. В продължение на години, процентът на самоубийствата в армията беше по-нисък, отколкото сред цивилното население, но това се промени през 2008 г. През последните 4 месеца и половина броят на самоубийствата е спаднал и генерал Питър Чиарели изрази надежда, че тенденцията ще се запази.

Армията търси най-ефективните методи, за да се бори със самоубийствата и е поръчала най-голямото изследване на самоубийствата и психичните проблеми, някога провеждано сред военните, за да се стигне до дъното на проблема, съобщава БГНЕС.

Изследването на стойност 50 милиона долара ще разглежда широк спектър от проблеми, свързвани със самоубийствата, включително боен стрес, лични и финансови проблеми, наследственост, злоупотреба в ранна възраст, спойката между бойния екип и общото психическо състояние.