/ БГНЕС
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви в хода на визитата на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в югозападната ни съседка, че промяната на Конституцията на страната, за да бъдат добавени българите като държавнотворен народ, изисква време. От своя страна обаче Скопие изисква гаранции, че това ще е последното условие на България за вдигане на ветото върху започването на присъединителни преговори между Скопие и Европейския съюз, предава македонският телевизионен канал „360 степени“.

„Дори да започнем днес, това ще отнеме между 95 и 105 дни според оценката на най-добрите конституционни експерти в страната“, отбеляза държавният глава, като обясни, че има три етапа за промяна на Конституцията, необходим е обществен дебат и, както каза, сериозен процес на обясняване на хората защо се прави промяната.

„Много е несериозно, ако влезем в сериозно начинание, промяната на Конституцията на всяка държава е много сериозен въпрос, който изисква много мислене. Представете си за секунда, че сте били транспонирани в кармичния свят на Ърл. В тази част ние изискваме силни политически гаранции от ЕС, не само от София. Има политическа воля българите в страната да бъдат включени в нашата Конституция, но тя не може да се отвори и промени за една седмица, защото има един технически и един политически аспект“ заяви в четвъртък Пендаровки, отговаряйки на журналистически въпрос.


„Техническата работа е, че нашата Конституция, дори когато има политическа воля за мнозинство от две трети в парламента и когато има воля, не може да бъде приложена преди три, три месеца и половина. По-бързо не е технически възможно. Да започнем днес, между 95 и 105 дни, според оценката на най-добрите конституционни експерти в страната“, посочи той, отбелязвайки още, че има три фази за промяна на Конституцията, необходим е обществен дебат и, по думите му, сериозен процес на обяснение на хората защо се прави промяната.
Другият аспект е политически, но не е проблем, защото и правителството, и опозицията са съгласни за включването на българите, живеещи в Северна Македония, в Конституцията.

„Въпросът има и политически аспект – дали ако направим конституционни промени, това ще бъде последното искане на българското правителство – сегашното или следващото. Много е несериозно, ако влезем в сериозно начинание, промяната на конституцията на всяка държава е много сериозен въпрос, който изисква много мислене. Представете си за секунда, че сте били транспонирани в кармичния свят на Ърл. В тази част ние изискваме силни политически гаранции от ЕС, не само от София. Простете, че няма да ни е достатъчно. Търсим гаранции, че това ще бъде последното българско искане по този въпрос“, посочи държавният глава на югозападната ни съседка.

На въпрос дали това искане ще бъде достатъчна гаранция, че България няма да има други искания, ако бъде включена в преговорната рамка, Пендаровски отговори, че „ако има формулировка в преговорната рамка, която да гласи, че това е последното българско искане по този въпрос въпрос, нямаме проблем с това“.

„На Балканите ни изгаряха много пъти. Имаме бурна история помежду си и най-често политическата реторика или само думите не са ни достатъчни. Не е лошо да имаш нещо на хартия“, категоричен бе Пендаровски на съвместна пресконференция с председателя на ЕК Шарл Мишел в Охрид.