Стево Пендаровски
Стево Пендаровски / Gulliver/Getty Images
"Какво би се лучило, ако Хърватия постави под въпрос черногорския или босненския език? Трудно може да отнемеш правото на някого да се нарича с определено име и да нарича езика си с определено име", заяви хърватският президент Зоран Миланович на съвместна пресконференция с колегата си от Република Северна Македония Стево Пендаровски, предаде информационният сайт 360 градуса.

"От историци, които се занимават с политика, по-лоши са само политици, които се опитват да тълкуват исторически епохи. Съжалявам за дълбоко погрешните изявления на португалската министърка, която подкопа усилията на своя колега в същото правителство Аугусто Сантуш Силва, които той полагаше от месеци, за да излезе накрая португалското председателство с отлично балансирано предложение, което държеше сметка за жизнените интереси и на Република Северна Македония, и на България", заяви президентът Пендаровски.

В отговор на журналистически въпрос за изявлението на португалската министърка по европейските въпроси Ана Закариаш Пендаровски заяви и че добрата вест е, че португалското председателство е завършило и от утре Словения поема шестмесечното председателство на ЕС.

"Надявам се, че нашите пирятели от Словения през следващите шест месеца ще продължат по същата пътекща с дължимото зачитане на жизнените национални интереси на двете страни", каза Пендаровски.

Миланович направи оценката, че всички подобни въпроси по същество са вътрешнополитически и подчерта, че в този случай става въпрос за правото на собствена идентичност.

Ана Закариаш бе цитирана да казва на брифинг в Брюксел, че "северномакедонският език някога е бил част от българския език". Тя прояви и разбиране за българската позиция по въпроса за свикването на първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония, съобщават македонските медии.

"Ние трябва да уважаваме позицията на България и го направихме. Много е важно да не внасяме в ЕС двустранни неразбирателства, защото те трябва да бъдат разрешени преди нова страна да се присъедини към съюза. Затова нямахме възможност да започнем преговорите, тъй като трябва да дадем време на България да реши /спора/ с Република Северна Македония преди да се състои първата междуправителствена конференция", каза Закариаш.
БТА