Патриарх Неофит във Враца
Патриарх Неофит във Враца
Патриарх Неофит посети сънародниците ни в столицата на Австрия за отбелязването на 50 години от регистрирането на Българската църковна община във Виена. Това съобщиха от Българската патриаршия.

Основана през 1967 г., Българската църковна община във Виена се превръща в събирателен пункт на нашите сънародници в Австрия. Църковната община "Св. Иван Рилски" е регистрирана и държавно призната от Австрия на 19 май 1969 г. Българската църковна община обгрижва духовно повече от 10 000 вярващи българи и приятели на православието и на България.

За отбелязването на годишнината, Божествената литургия е била възглавена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. В службата са участвали също Тивериополският епископ Тихон, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, архимандрит Атанасий - протосингел на Западноевропейската епархия, архимандрит Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, йеромонах Мелетий, свещеници и дякони от епархията и от България.

Патриарх Неофит: Празникът ни вдъхновява да работим за благото на нашия народ


В края на богослужението патриарх Неофит се е обърнал със слово, в което е казал: "Щастливо развълнувани сме да бъдем тук, сред всички вас, за да споделим радостта ви от тържественото честване на най-важното събитие от историята на Българската църковна община във Виена - петдесетгодишнината от нейното държавно признаване и регистрация според държавното законодателство на Австрия". Радостни сме, че днес - повече от пет десетилетия след появата и утвърждаването си като част от живия организъм на Православната ни църква - Българската църковна община във Виена, избрала светото име на най-обичания от православния ни народ Божи угодник - Рилския пустиножител, светец и чудотворец Йоан, продължава да укрепва и да се утвърждава като духовен център на българското присъствие във Виена, радвайки се на топлите и бащински архипастирски грижи, указания и наставления на своя каноничен епархийски архиерей - на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, е казал патриарх Неофит.

Отслужен е бил и благодарствен молебен, а митрополит Антоний е благодарил на патриарх Неофит за това, че той е заедно с църковната община в този голям празник на православните ни сънародници в Австрия. Прочетен е бил и поздравителен адрес от Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията при МС.
БТА