/ БГНЕС
Парламентът в Перу започна процедурата по отстраняване от длъжност на президента на страната Мартин Вискара, предаде АФП.

Причината, поради която е открита процедурата, е поради "моралната неспособност" на Вискара да заема поста. Заседанието на еднокамерния парламент бе излъчено на живо в Youtube.

За да бъде одобрена процедурата и тя да стартира, са нужни гласовете на минимум 52-ма депутати. "За" гласуваха 65 депутати, 36 бяха против, а 24 се въздържаха в контролирания от опозицията парламент.

Перу удължава извънредното положение с 90 дни

Дискусиите по процедурата се състояха само ден след огласяването на няколко тайни аудиозаписи на частни разговори за разследването на правителствени договори на стойност близо 50 000 долара, сключени с неизвестния певец Ричард Сиснерос.

Решението на депутатите за одобряване на процедурата по импийчмънт, обаче, бива определяно като "прибързано" на фона на факта, че на президента не са повдигнати обвинения, а разследването едва е започнало.

Политическите дрязги на президента и опозицията се случват на фона на факта, че Перу е страната с най-голям брой починали от COVID-19 на глава от населението.
БГНЕС