Папа Франциск за първи път се изказа в подкрепа на еднополовите граждански съюзи в интервю за пълнометражния документален филм "Франческо", показан премиерно днес на Римския филмов фестивал, предаде Асошиейтед прес.

С изказването си в интервюто папата даде зелена светлина на съжителството между гейове. Филмът засяга теми, които са особено близки на Светия отец, като околната среда, бедността, миграцията, расовото и материалното неравенство, както и хората, които най-много страдат от дискриминация.

"Хомосексуалните хора имат правото да живеят в семейство. Те са божии чеда", казва Франциск в едно от интервютата, дадени специално за филма. "Онова, което трябва да имаме, е закон за гражданския съюз, и по този начин тези хора ще бъдат обхванати от закона", добавя той.

Още като архиепископ на Буенос Айрес Франциск даде зелена светлина за граждански съюзи за гей двойки като алтернатива на еднополовите бракове. Той обаче никога не се беше изказвал ясно в подкрепа на гражданските съюзи в качеството си на папа.

Режисьорът на филма Евгений Афинеевски е получил широк достъп до кардинали, до архивите на ватиканската телевизия и до самия папа за филма си. Той каза, че е получил такъв достъп в резултат на своята упоритост, а също като изпращал на папата аржентински чай мате и прочутите аржентински сладки с крем чрез аржентинци, живеещи в Рим.
БТА