/ БГНЕС
Мигрантите са човешки същества и символ на всички изключени от глобализираното общество хора, заяви папа Франциск на меса, която отслужи в базиликата "Свети Петър" във Ватикана, предадоха световните агенции.

Путин закъсня за среща с папата с 50 минути (СНИМКИ/ВИДЕО)

На месата присъстваха 250 гости, мигранти и спасители. Пред тях папата каза, че трябва да се оказва помощ на най-слабите и уязвимите и никой не бива да мисли, че това не важи за него. Така той косвено разкритикува италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини, който се опита да затвори италианските пристанища за хуманитарни кораби, спасили мигранти в Средиземно море.

"Мигрантите са преди всичко човешки същества. Те са хора. Те са символ на всички изключени от глобализираното общество. Мигрантите не са само социален и миграционен въпрос. Те не са само мигранти", заяви папата.

thinkstock

"Това са хора, понесли издевателства, които са били изоставени да умрат в пустинята, хора, които са измъчвани, малтретирани и насилвани в лагери за задържане, това са онези, които се изправят пред опасностите на вълните на никому непрощаващото море, това са хора, които се оказват изоставени в центрове за прием прекалено дълго, за да бъдат наричани тези центрове временни", каза папата.

Месата беше отслужена по повод годишнината от визитата на папа Франциск на италианския остров Лампедуза, където най-често акостират хуманитарни кораби с мигранти.

Мигрантите от „Алан Курди“ пристигнаха в Малта

На 8 юли през 2013 г., четири месеца след избирането му за папа, Франциск посети острова и оттам разкритикува "глобализацията на безразличието" към мигрантите. Оттогава Светият отец не престана да отправя призиви за подкрепа на мигрантите, бягащи от войни и икономическата мизерия, и да критикува Европа за отношението й към мигрантите. Същевременно той призна, че държавите трябва да взимат предвид и своя капацитет за прием и интеграция на чужденците.
БТА