Папа Франциск: Възрастните не са марсианци
Папа Франциск: Възрастните не са марсианци / Guliver/Getty Images

Папа Франциск оплака тенденцията младите поколения да смятат старостта за болест, от която трябва да се държат надалеч, а възрастните хора - за марсианци, предаде Франс прес.

"Старостта не е болест. Възрастният не е марсианец. Възрастният, това сме ние, скоро или след повече време, това е неизбежно, независимо дали мислим за това", заяви 78-годишният папа пред 12 000 души, събрали се на площад "Свети Петър" на седмичната обща аудиенция.

"Благодарение на напредъка на медицината, животът се удължи, но обществото не се отвори към живота! Докато сме млади, ни подтикват да не обръщаме внимание на старостта, като че ли е болест, от която трябва да стоим надалеч, но когато остареем - особено ако сме бедни, болни и сами - пропадаме в празнините на едно общество, програмирано за ефективност, което в резултат на това пренебрегва възрастните".

Франциск цитира "ясните и пророчески думи" на своя предшественик Бенедикт Шестнайсети, който беше казал, че "качеството на една цивилизация се оценява отчасти по начина, по който се отнася към възрастните".

След избирането си за глава на католическата църква през 2013 г. папа Франциск създаде фразата "културата на отхвърлянето", с която описва маргинализацията на най-слабите групи от населението и липсата на солидарност между поколенията в едно индивидуалистично общество, подчиняващо се на законите на пазара.

Източник: БТА