Папа Франциск: Азиатските комунистически правителства да не се страхуват от християните
Папа Франциск: Азиатските комунистически правителства да не се страхуват от християните / снимки: Guliver/Getty Images

В призив, очевидно насочен към страни с комунистически режими като Китай, Северна Корея и Виетнам, папа Франциск заяви днес, че азиатските правителства не бива да се страхуват от християните, „които не идват като завоеватели”, предаде Ройтерс.

В предпоследния ден на визитата си в Южна Корея, папата заяви пред десетки епископи от 35 азиатски страни, че „в този дух на откритост” искрено се надява, че онези страни от континента, с които Светия престол още няма пълни (дипломатически) отношения, „няма да се колебаят да продължат диалога в полза на всички”. Папата добави, като се отклони от предварителния текст, че говори не само за политически, а за „човешки, братски диалог”. Християните идват в Азия „не като завоеватели, които изтриват националната и културна идентичност”, подчерта той и цитира своя предшественик Бенедикт Шестнайсети, че Църквата не бива да се стреми да расте чрез агресивни усилия за покръстване, а чрез „привличане”.

Думите на главата на Римокатолическата църква се отнасят до няколко страни в Азия, където Църквата се асоциира с колониализма, особено Китай, с който тя няма официални отношения от 1949 г., малко след взимането на властта от Комунистическата партия, отбелязва Ройтерс.

„Това е предложение, отвореност и готовност за диалог, за благото на Църквата и на народите на тези различни страни”, каза говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди пред репортери в Сеул. „Добрите католици могат да бъдат също добри граждани”, подчерта той. По думите му „властите не бива да се страхуват че Светият престол е нещо, което упражнява власт в тяхната земя. Това е чисто религиозно дело”.
Католическата църква в Китай е разделена на две общности - официална Патриотична асоциация, подчинена на комунистическата партия, и нелегална църква, която се подчинява само на папата в Рим, припомня БТА.

Същото важи и за изолирана Северна Корея, където религиозната свобода е гарантирана от конституцията, при условие, че не подкопава държавата, но освен шепа контролирани от държавата места за поклонение не е позволена никаква открита религиозна дейност.

Пхенян отклони покана от южнокорейската църква членове на севернокорейската държавна Католическа асоциация да присъства на папската меса утре в Сеул, с мотива, че същия ден започват съвместните учения на Южна Корея със САЩ.

Отношения с Виетнам се подобриха значително през последните години, макар че двете страни още нямат пълни дипломатически отношения, продължава Ройтерс.

Тази седмица за първи път папски самолет бе допуснат да премине през китайското въздушно пространство, а Франциск отправи безпрецедентно послание на добра воля, като увери президента Си Цзинпин, че се моли за мира и благополучието на всички китайци.

Китайското външно министерство заяви, че е отбелязало позицията на папата и потвърди, че Пекин искрено желае конструктивен диалог и подобряване на отношенията с Ватикана. Спорът между Пекин или Ватакана е коя страна да има последната дума при назначаването на епископи, пояснява Ройтерс. Светият престол от години подава маслинени клонки към Китай, но важен препъникамък е продължаващото признаване на Тайван от Ватикана.

Папа Франциск Азиатските комунистически правителства да не се страхуват от християните
netinfo

Между 50 и 100 китайци, които планирали да присъстват на Дните на азиатската католическа младеж в Южна Корея, не са успели да пристигнат поради „усложнения във вътрешната ситуация в Китай”, съобщиха организаторите. Фестивалът привлече около 6000 млади католици от цяла Азия.

На заключителната меса днес, която папата отслужи на открито въпреки дъждовното време пред християнската светиня - замъка в Хеме, където са били затворени и измъчвани 3000 корейци по време на преследванията на християните през 19 в., папата напомни, че съвременните последователи на Христа са изправени пред същото предизвикателство като мъчениците в Корея и безчет други в цяла Азия, предаде АФП.

„Като синове и дъщери на този велик континент имате право и дълг да участвате в живота на вашите общества. Като азиатци познавате всичко, което е красиво, благородно и праведно във вашите култури, но в същото време като християни знаете също, че Евангелието има власт да пречиства, възвисява и усъвършенства това наследство. В състояние сте да различите кои аспекти на съвременната култура са несъвместими с католическата ви вяра”, каза той на младите азиатски католици и ги призова да изградят една „по-свята, по-мисионерска и по-смирена Църква”.