Палестински движения предлагат 24-часово хуманитарно примирие
Палестински движения предлагат 24-часово хуманитарно примирие / БГНЕС

Основните палестински движения, сред които Ислямски джихад и Хамас, който контролира ивицата Газа, са готови на хуманитарно прекратяване на огъня за 24 часа в конфликта с Израел, заяви висш представител на Организацията за освобождение на Палестина, цитиран от световните агенции.

На пресконференция в Рамала, на Западния бряг, генералният секретар на ООП Ясер Абед Рабо обяви също, че палестинците правят постъпки за преследване на Израел пред международното правосъдие за извършването на убийства, предаде Франс прес.

Палестинската автономна власт, Хамас и Ислямски джихад са готови на 24-часово хуманитарно примирие, увери Рабо. В случай на отказ, ние ще смятаме Израел за напълно отговорен за последиците, които ще произтекат от това, добави той, цитиран от Франс прес.

Според него ООН е предложила прекратяването на огъня да се продължи до 72 часа. Рабо добави, че палестинските фракции имат готовност да откликнат положително на предложението на организацията, посочва ИТАР-ТАСС.

Асошиейтед прес посочва във връзка с изявлението на Рабо, че говорителят на Хамас в ивицата Газа Сами Абу Зухри е казал: "Тези твърдения не са верни и нямат нищо общо с позицията на палестинските фракции в момента".

В ивицата Газа представители на здравните власти пък съобщиха, че 100 палестинци са били убити в израелски въздушни удари и танков обстрел само днес, допълва Асошиейтед прес.