/ БГНЕС
Управляващите в Пакистан обявиха, че новоприетия закон за контрол на Фейсбук, Туитър и други социални мрежи, цели "борба с тероризма и фалшивите новини.

Критици на новите правила обаче казват, че правителството отваря вратите пред масова цензура, пише Дойче веле.

Законът е наречен "Защита на гражданите от вреди онлайн през 2020" и задължава интернет гигантите като Фейсбук, Туитър и Гугъл, да премахват или блокират постове, които правителството определя като нежелателни. Освен това се позволява на властите да изискат данни от интернет компаниите кой е пуснал постовете.

Нови правила във Фейсбук: Забраняват силно манипулирани видеоматериали

Официалната версия е, че правилата са приети, за да се ограничи "екстремизма, тероризма, речта на омразата, фалшивите новини и подстрекателството към насилие".

Но критици изтъкват, че законът е бил приет без обществен дебат, при закрити врати. Това е станало още в края на януари, но се разбира едва месец по-късно.

"Притесненията ми са, че определението за екстремизъм е толкова широко и двусмислено, че в него може да бъде вкарано всичко. Това може да бъде използвано срещу дисиденти, с политически цели или за ограничаване на свободното слово", казва Нигат Дад от Пакистанската фондация за онлайн права.

ЕК: Роботи може да бъдат използвани за създаването на фалшиви новини

Новият закон изисква от големите интернет компании да имат физическо присъствие в Пакистан, както и да назначат свой представител, който да отговаря пред "национален координатор" в пакистанското министерство на информацията и телекомуникацията.
БГНЕС