/ ThinkStock/Getty Images
Всички инфекциозни болници в Румъния в момента за затворени за пациентите с ХИВ/СПИН, тъй като в тях се лекуват само болни с COVID-19. Това създава сериозни затруднения за ХИВ-позитивните вече повече от година, предупреждава Националният съюз на организациите на лицата, засегнати от ХИВ/СПИН, съобщава сайтът Хютнюз.

Пандемията от COVID увеличи бариерите за пациентите с ХИВ-СПИН по отношение на достъпа до диагностика, лечение и адекватни медицински грижи. Те се сблъскват с липсата на достъп до болници, до лекуващия лекар, както и до специфичните изследвания, които са им необходими, посочват представителите на пациентите.

Освен това са изложени на риск да останат без животоспасяващо лечение, тъй като бюджетът на националната програма за ХИВ/СПИН е намален с 50% през тази година, посочва организацията.

В доклад на съюза се отбелязва, че 6 от 10 пациенти, диагностицирани с ХИВ/СПИН, не са имали достъп до лекар-инфекционист за консултация по време на пандемията, а над 50% от пациентите не са си направили необходимите изследвания за проследяване на болестта. Серопозитивните хора също така не са имали достъп до лекуващия лекар, нито възможност за хоспитализация при влошаване на състоянието си.

На фона на ограничаване на достъпа до тестване за ХИВ през 2020 г., броят на новите случаи, регистрирани в специализираните центрове, е спаднал с над 50%.

Съществува риск развитието на това заболяване сред населението да остане извън "радара" на системата и инфекцията да се разпространява "незабелязана, неглижирана и неконтролирана чрез лечение и клинично наблюдение", затова достъпът до тестване за ХИВ е много важен, подчертава пациентската организация. 
БТА