Ожесточените сражения на летището в Донецк
Ожесточените сражения на летището в Донецк / снимка: БГНЕС, архив

Ожесточените сражения на летището в източния украински град Донецк продължават и днес, след като украинската армия съобщи, че вчера е отблъснала офанзивата на проруските сепаратисти, а част от града беше парализиран от бомбардировки, предаде Франс прес.

Непрекъсната стрелба с тежки оръжия се чуваше в центъра на Донецк през цялата нощ, като от 06:00 ч. местно време обстрелът се засили, съобщават журналисти на АФП. Стрелбата се чуваше най-вече откъм летище "Сергей Прокофиев", но поне два пъти снаряди паднаха близо до центъра на града, където днес общественият транспорт е спрян, а магазините са затворени - също както в близките до летището квартали.

В 06:00 ч. украинските войски получиха заповед и откриха масивен огън по известни позиции на сепаратистите, пише в страницата си във Фейсбук един от съветниците на украинския президент, Юрий Бирюков, който се намира близо до фронтовата линия.

Вчера армията с помощта на десетина танка спря офанзивата на бунтовниците и прокара коридор за изпращане на подкрепления на летището и евакуиране на жертвите - двама или трима загинали и двайсетина ранени, според различни източници и украинските медии. Най-малко един танк на сепаратистите е участвал в сраженията, според доклади на украинската армия.

Сепаратистките власти в общината на Донецк съобщават днес за най-малко двама убити цивилни и петима ранени за последните 24 часа. Според местните жители бомбардировките са в северозападните квартали на града.

От началото на конфликта в Украйна в средата на април са загинали над 4800 души. Поредното прекратяване на огъня, въведено на 9 декември, беше нарушено в началото на януари.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко обеща Киев да си върне контрола над източните райони, където въоръжените сблъсъци със сепаратистите се засилиха в края на седмицата.

Пред множество от няколко хиляди души, събрало се в центъра на столицата, Порошенко се зарече да не отстъпи нито сантиметър украинска земя на проруските сепаратисти, предаде Асошиейтед прес.

Президентът говори на митинг в памет на жертвите на поразения на 13 декември от снаряд пътнически автобус при град Волноваха, южно от Донецк. При инцидента загинаха 13 пътници и 16 бяха ранени. Киев обвини за стрелбата сепаратистите от Донецк, които обаче отрекоха да имат нещо общо със случилото си и го определиха като провокация на властите в Киев.

Днешното шествие започна от парка "Тарас Шевченко". В него взеха участие повече от две хиляди души с украински знамена и значки с надпис на украински и на френски "Аз съм Волноваха".

Източник: БТА