вулкан Бали
вулкан Бали / БГНЕС
Международното летище в Бали бе отворено след тридневно прекъсване на дейността си, заради изпускането на дим от вулкана Агунг. Това дава възможност на повече от 120 000 туристи да се върнат в домовете си. Индонезийските власти съобщиха, че пепелта, която изригналият вулкан бълва, е сменила посоката си. Те обаче предупредиха, че единственият директен международен вход към тропическия остров може да бъде затворен отново, ако ветровете променят посоката си и високите колони от дим и пепел представляват риск за полетите.

Вижте спиращи дъха снимки на изригващият вулкан Агунг

Властите повишиха тревогата във връзка с вулкана до най-високата степен и призоваха 100 000 души да напуснат район в радиус от 10 километра от кратера на вулкана, от който изригва лава и излиза сив и бял дим.
Guliver/Getty Images

Обявиха най-висока степен на тревога заради вулкана Агунг (ВИДЕО/СНИМКИ)

Говорителят на международното летище на остров Бали Нгура Рай съобщи, че въздушното пространство ще бъде отворено в 3.00 часа местно, което е 10 часа българско. Той уточни, че ситуацията на място ще бъде непрекъснато наблюдавана.

вулкан Бали
БГНЕС

39 българи в Бали са потърсили посолството ни, сред тях семейство с дете (ВИДЕО)

Туристите, сред които и десетки българи се оказаха блокирани на международното летище на популярния индонезийски остров, след като изригването на вулкана Агунг принуди властите временно да затворят аеропорта. Мярката бе наложителна, след като стана ясно, че пепелта, изхвърлена във въздуха след изригването на вулкана, е достигнала до въздушното пространство над летището.  Само вчера бяха отменени над 40 полета и това засегна близо 60 хиляди пътници.

Самолетите, кацащи в Бали, бяха пренасочени към летищата в Джакарта, Сингапур и други градове в региона. В събота на 25 ноември Агунг изригна за втори път в последната седмица. Властите евакуираха близо 40 хил. души, живеещи в диапазон до 8 километра от вулкана. Домовете си бяха принудени да напуснат около 100 хил. души. Експертите предполагат, че и в следващите дни вулканът ще продължи да изхвърля пепел като не изключват и изригването на лава.

Най-силното изригване на вулкана Агунг през XX век, довело до смъртта на повече от хиляда души, е от 1963 г. Индонезия е дом на около 130 вулкана, тъй като се намира в силно сеизмичната област, известна като „тихоокеански огнен пръстен”.