Гвардейци са отстранени от инаугурацията на Байдън заради връзки с десни милиции
Гвардейци са отстранени от инаугурацията на Байдън заради връзки с десни милиции / БТА
12 бойци от Националната гвардия на САЩ бяха отстранени от участие в утрешната церемония по встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън, двама от които бяха свързани с екстремистки групи. Това заяви началникът на Бюрото на Националнатна гвардия на САЩ генерал Даниел Хокансън на брифинг за пресата в Пентагона.

"Не се притеснявам от по-голямата част от нашата организация. Ако погледнете 25 000 души, ние идентифицирахме 12 души, някои от тях само се проверяват", каза Хокансън. Той отбеляза, че може би някои от тях нямат нищо общо с нещо осъдително, въпреки това службата иска да бъде сигурна в това.
 

По рано агенция Асошиейтед прес съобщи за двама отстранени гвардейци заради връзки с десни милиции, позовавайки се източник от армията и от висш представител на разузнаването.

Хокансън изтъкна, че двамата гвардейци, които са били отзовани поради връзки с екстремистки групи, са направили неподходящи коментари, но не разкри подробности.
Отбелязва се, че не е установена конспирация срещу Байдън. За каква групировка става дума също не се съобщава. В охраната на събитието са мобилизирани около 21 000 души от Националната гвардия на САЩ.

По-рано звената за радиационна, химическа и биологична защита (RCBD) на бреговата охрана на САЩ бяха разположени във Вашингтон в навечерието на инаугурацията на Байдън.

Тя е насрочена по обяд местно време на 20 януари (19 ч. Българско време). Известно е, че действащият президент Доналд Тръмп няма да присъства на събитието.

Превод и редакция: DarikNews