/ iStock/Getty Images
Губернаторът на американския щат Флорида Рон Десантис подписа указ, който отменя всички въведени заради коронавируса ограничения, съобщи телевизия Ен Би Си.

Ако някой смята, че са нужни мерки с полицейски контрол на този етап от борбата с пандемията, значи не вярва в ефективността на ваксината, каза губернаторът.
Десантис подписа и закон, който в бъдеще ще ограничава възможността на властите в отделните окръзи да нареждат преминаване на училищата и предприятията в дистанционен режим.

В САЩ решенията за въвеждане и отмяна на ковид ограничения се взимат от щатските власти. Успоредно с напредъка на ваксинационната кампания страната постепенно се връща към нормален живот.

Ярък метеор освети небето над Флорида и Бахамите (ВИДЕО)

Миналата седмица кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви планове за връщане на всички предприятия към пълноценна работа от 1 юли. Преди това щатите Тексас, Мисисипи, Уайоминг и Мериленд се отказаха от изискването за носене на маски и от други ограничителни мерки.

Тъй като Десантис е републиканец, а съпартийците му са скептично настроени към носенето на маски и мерките за социална изолация, във Флорида това на практика не се спазваше през последните няколко седмици, когато беше пролетната ваканция.

По данни на федералните Центрове за профилактика и контрол на заболяванията, напълно ваксинирани са вече около 30 на сто от американците, а над 43 на сто са получили първа доза ваксина, предаде ТАСС.
БТА