/ iStock/Getty Images
Правителството на Афганистан и представители на талибаните в страната отложиха втория ден на съвместни преговори в столицата на Катар - Доха.

Афганистан започва исторически преговори с талибаните

Въпреки вчерашния жест на талибаните, които освободиха 22 правителствени войници, краят на преговорите остава непредсказуем заради дълбоките разногласия между двете страни. Войната в Афганистан продължава вече 19 години, съобщи АФП.

Новата дата за евентуално ново заседание не е обявена. Основни теми на разговорите трябваше да са прекратяване на огъня, видът на държавния режим и други нерешени социални и икономически въпроси.

При откриването на преговорите вчера преговарящият от страна на афганистанското правителство Абдула Абдула изрази главната молба на Кабул - хуманитарно прекратяване на огъня.

Вицепрезидентът на Афганистан оцеля при бомбен атентат в Кабул

Талибаните от своя страна съобщиха, че огънят може да бъде прекратен окончателно само и единствено ако ислямското законодателство бъде въведено като официална система на управление в страната.

В преговарящия екип на правителството има четири жени от 21 души и нито една в този на талибаните. Много афганистанци се страхуват от частичното или пълно завръщане на талибаните на власт.
БГНЕС