Един от най-великите композитори в киното през последните десетилетия - Енио Мориконе, почина на 91 години, съобщиха световните медии. 

Мориконе е починал в неделя вечер в римска клиника „от последиците от падане“. Преди няколко години той счупи бедро. Точната причина за смъртта е фрактура на бедрената кост след падане.



Той е написал музиката към повече от 570 филма, само 30 от които уестърни. 

Мориконе е роден в Рим и изучава тромпет, композиция и хорова музика и хорово дирижиране в Консерваторията на Национална академия в Санта Сесилия. Започва да пише музика към филми през 1955 г., но продължава да композира класическа музика. През 1964 г. започва прочутото му сътрудничество с режисьора Серджо Леоне, както и с Бернардо Бертолучи.



Два пъти е отличен с оскари - през 2007 г. и през 2016 г. През март 2008 г. чилийският президент Мишел Башле му връчва Ордена „Пабло Неруда“ за заслуги към изкуството и културата. Удостоен с титлата Почетен доктор на Нов български университет (11 декември 2013 г.). Сред по-известните филми с негова музика са „За шепа долари“, „Малена“, „Имало едно време на Запад“, „Професионалистът“, „Ново кино „Парадизо“, „Бъгси“, както и последната му работа с Куентин Тарантино във филма „Омразната осморка“.



През март тази година филмовият композитор се обяви против пеенето по балконите в Италия, призовавайки за повече респект към мъртвите от тежката пандемия от коронавирус. Носителят на „Оскар“ прекара самоизолацията в римския си дом със съпругата си Мария.

"Мисля, че тази необходима изолация, наложена ни от правителството, би била достатъчна, за да се обуздае в известна степен злото, което ни заобикаля. Не композирам и не слушам музика, не това е моментът", коментира Мориконе.

„Пандемия като тази ни кара да си седим повече вкъщи, да преоткрием времето и спокойствието си, да наблегнем на обичта и чувствата си, да преоткрием себе си", допълни композиторът.