Президентът Путин откри завод в Сибир от кабинета си в Москва
Президентът Путин откри завод в Сибир от кабинета си в Москва / getty images
Руският президент Владимир Путин откри по видеовръзка от стола в кабинета си фармацевтичен завод в Братск, Сибир, за производство на лекарства срещу COVID-19, в момент, когато страната регистрира рекорден брой нови заразявания и смъртни случаи от коронавирус, предаде Ройтерс.
  При откриването от разстояние над 5000 км (пътят между Москва и Братск) Путин направи изявление по видеовръзка, като каза, че заводът ще произвежда лекарства срещу COVID-19, както и медикаменти за туберкулоза, диабет, хепатит и други заболявания. "Хората имат нужда от тези лекарства. Те се нуждаят от тях буквално всеки ден", заяви той.

В Кремъл шикалкавят за връзка на Путин с тайнствена мултимилионерка

Русия регистрира рекордните 25 487 нови заразявания с коронавирус и 524 смъртни случая за последното денонощие - най-високото ниво от началото на пандемията.

Контролният орган по здравеопазването Росздравнадзор заяви, че в някои райони на Русия свършват болничните легла за пациенти с COVID-19.

Путин не иска да се имунизира срещу COVID-19 с руската ваксина​​​​​​​

Властите в Москва, където бяха отчетени 6075 нови заразявания, удължиха до 15 януари препоръчителната самоизолация за хора над 65-годишна възраст и такива, които са във високорискови групи.

Фирмите, на които беше наредено поне 30% от персонала им да работи дистанционно, трябва да продължат този режим до средата на януари, каза кметът на руската столица Сергей Собянин.

От началото на пандемията Русия е отчела 2 187 990 заразявания с коронавирус и е на четвърто място в света по този показател след САЩ, Индия и Бразилия, а регистрираните смъртни случаи са 38 062.

Източник: БТА