Външният министър на Сев. Македония Османи се изказа за отношенията с България
Външният министър на Сев. Македония Османи се изказа за отношенията с България / БГНЕС
Няма да използвам негативен речник и червени линии по отношение на България, заяви днес външният министър на РС Македония Буяр Османи. Предизвикателствата и възможностите от предстоящата среща на върха в София в рамките на съвместното председателство на Северна Македония и България с Берлинския процес бяха най-важните теми, обсъдени на днешната работна среща между Османи и генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС), Майлинда Брегу.

На съвместна пресконференция в Министерството на външните работи министърът на външните работи на Северна Македония заяви, че Договорът с България определя рамката и инструментите за сътрудничество и преодоляване на различията и че най-добрият начин за решаване на проблемите е комуникацията.

„Не трябва да унищожаваме комуникацията. В интерес и на Република България е целият регион да се интегрира в Европейския съюз“, подчерта външният министър. Османи заяви още днес, че е оптимист, че съвместната македонско-българска комисия по исторически и образователни въпроси ще намери решение на въпроса с Гоце Делчев.

„Вярвам в професионалния и научния капацитет на нашите историци да намерят общ текст в тази част“, каза той.

На въпрос ако Комисията не стигне до решение на въпроса с Делчев как политиката ще се справи с искането на България, чието условие е въпросите да бъдат затворени до началото на преговорите, Османи отговори:

„Не бих говорил предварително, бих оставил възможността на комисиите да се срещат и да се опитат да намерят общ език, т.е. да усъгласуват тези различия в тълкуването. Нито пък искам да бъда песимист, че няма да успеят. Както успяха да намерят общ текст, който е приемлив и за двете страни за много важни исторически фигури, мисля, че ще намерят и общ текст, който да интерпретира тези различия и за другите исторически фигури в този списък", каза Османи.

Той повтори, че цялата комуникация по въпросите с България ще се осъществи съгласно плана в Договора за добросъседство, като подчерта, че комуникацията между двете страни е най-добрият начин за преодоляване на различията.

„В този план в член 2 е записано, че Република България ще подкрепи евроатлантическата интеграция на Северна Македония и ние ще настояваме да се спазва този план и това споразумение. Затова настояваме цялата комуникация да се осъществява в рамките, предвидени в споразумението, тъй като е от общ интерес за двете страни“, каза Османи.

Той подчерта, че докато двете траектории се сблъскват, няма да има резултати относно преодоляване на различията в интерпретацията на историческите фигури, нито напредък в политическата и икономическата комуникация между двете страни.

Външният министър каза, че вече има съгласуван текст за няколко исторически фигури, за няколко исторически периода, които вече са предложени като текст на двете правителства, за да може да се хармонизират текстовете на учебниците.

„От нас зависи да създадем предпоставки въз основа на Договора комисиите да работят безпроблемно, да достигнат до добра воля на паритетна основа, да измислим решения за намиране на точки на свързване и точки на общо отбелязване, защото бъдещето е в съвместното сътрудничество между държавите от региона“, каза Османи.