/ iStock/Getty Images
"От 15 януари в Чехия започва ваксинирането на хората на възраст над 80 години", заяви премиерът Андрей Бабиш пред телевизия "Прима", предаде ТАСС.

"От 15 януари хората на възраст над 80 години ще могат да си направят ваксина срещу коронавируса. Става дума за около 400 хиляди души", изтъкна Бабиш.

От февруари ще могат да се ваксинират и останалите жители на Чехия. За да бъдат ваксинирани, ще е необходимо да бъдат регистрирани в специален регистър на здравното министерство.

Чехия регистрира 3441 случая на коронавирус за денонощие

Специалисти определят реда на поставяне на ваксини. Най-напред ваксинирани ще бъдат хората с хронични заболявания и здравните работници, борещи се на първа линия с коронавируса.

Премиерът Бабиш прогнозира, че кампанията по ваксиниране в Чехия ще продължи девет месеца, като подчерта, че правителството ще направи всичко възможно за ускоряването на процеса.

Чехия от 26 декември получава доставки на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", с посредничеството на Европейската комисия. Ваксинирането срещу вируса е доброволно и безплатно. Първите ваксини в Чехия бяха поставени на 27 декември.
БТА