/ iStock/Getty Images
И там се въвежда "зелен сертификат"
От 1 ноември в Австрия работещите ще трябва да имат сертификат или това е т. нар. "зелен паспорт", че са ваксинирани или са преболедували COVID-19, или да представят PCR тест не по-стар от 48 часа. Това се отнася за всички, чиято дейност предполага контакт с други хора.

До 14 ноември съществува преходен срок, в който всички, които не притежават един от трите документа, ще трябва да носят маска ФФП2 през целия работен ден. Отговорност за неспазване на правилото ще носят както работодателите, така и работещите, контролът се извършва от работодателите.

При неспазване на изискванията глобите за работещите са до 500 евро, а за работодателите - до 3 600 евро. Незасегнати от новото правило са шофьорите на камиони, които са сами в кабината. Служителите, които притежават един от трите документа, не са задължени да работят с маска.

За клиентите остава задължението да носят маски ФФП2 в обществения транспорт, в магазините за хранителни стоки и аптеките. В другите магазини, в музеите и търговските бюра трябва да се представя един от изброените документи или да се носи маска ФФП2.

В заведенията за хранене, театрите, фризьорските салони или при посещение на други мероприятия се изисква "зелен паспорт" и не е задължително да се носи маска.

Най-строги са правилата в болниците и старческите домове, където освен "зелен паспорт" за служителите и посетителите ще се изисква и носене на маски ФФП2.
БТА