/ Thinkstock/Getty Images
Осъдиха 23-годишен актьор в Москва на 3,5 години затвор за насилие срещу полицията по време на протест на опозицията, въпреки че той твърди, че е бил просто наблюдател, предава AFP.

Московският окръжен съд осъди актьора Павел Устинов да излежава присъдата в наказателна колония, въпреки молбите на активисти и видни личности да бъде освободен. Самият Устинов отрече каквато и да е вина, настоявайки, че е обикновен минувач и не е участвал в протеста.

Разследващите твърдят, че Устинов е нарушил обществения ред по време на нерегламентиран митинг на 3 август и е оказал съпротива по време на ареста си. В резултат на това един полицай е изкълчил рамото си.

Кадри от местопроизшествието показаха, че няколко полицаи с пълна екипировка се втурват към Устинов, който стои с телефон в ръка близо до метростанция и го бият с палки. Прокурорите поискаха от съда да го осъди на шест години затвор.

Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не коментира съдебни решения.
 

Междувременно комисарят по правата на човека в Руската федерация Татяна Москалкова възнамерява да разследва случая на Павел Устинов, предава TACC.

"Получих такива искания (свързани с делото Устинов - прибл. ТАСС), но към тях няма материали. Поисках материали, които ще ми позволят да проуча по-подробно тази тема", каза Москалкова, в отговор на искане от журналисти да коментирам присъдата срещу Устинов.

Според нея изисканите материали ще й позволят „да прави заключения и да изготвя съответните предложения към органите на прокурорския надзор и ведомствения контрол чрез съдебната система“.

 
Агенция "Фокус"