Съд в Мианма осъди бившата ръководителка на правителството Аун Сан Су Чжи на четири години затвор за подбуждане към нарушаване на обществения ред и за нарушаване на здравните правила, свързани с COVID-19, предаде Франс прес, като се позова на говорител на военната хунта, която управлява Мианма.

Носителката на Нобелова награда за мир, която бе свалена от власт през февруари, "бе осъдена на две години затвор по силата на член 505 (b) и на две години затвор по силата на закона за борба с природните бедствия", заяви пред Франс прес говорителят.

Бившият президент Вин Минт бе осъден на същия срок, каза още говорителят, като уточни, че двамата осъдени засега няма да бъдат вкарвани в затвора.

"Те ще бъдат изправени пред правосъдието във връзка и с други обвинения, като за момента ще продължат да пребивават там, където са", в столицата Найпидо, каза още говорителят, без да даде допълнителни детайли.

Бившата лидерка на Мианма не се призна за виновна по обвинение в подбудителство

Аун Сан Су Чжи е задържана, откакто генералите от армията на Мианма свалиха правителството ѝ на 1 февруари и с това сложиха край на демократичното развитие на страната.

Хунтата, която е на власт в Мианма, цели да задуши свободите, като вкара в затвора бившата държавна ръководителка Аун Сан Су Чжи, заяви днес правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

"Тежките санкции, наложени на Аун Сан Су Чжи на базата на изфабрикувани обвинения, са най-скорошният пример за решимостта на армията да елиминира всякаква опозиция и да задуши свободите в Мианма", изтъкна неправителствената организация.
БТА