Осъдиха двама севернокорейски шпиони на затвор в Украйна
Осъдиха двама севернокорейски шпиони на затвор в Украйна / снимка: sxc.hu

Двама севернокорейски шпиони бяха осъдени на осем години затвор в Украйна за опит да се сдобият със секретна информация за произвеждане на ракети, заяви източник от украинското правосъдие, цитиран от АФП. Присъдата е била произнесена в началото на юни, но е влязла в сила наскоро, уточни източникът, който пожела да запази анонимност.

Двамата мъже, които са работили в търговското представителство на Северна Корея в съседен Беларус, ще излежат присъдата си в Украйна. Те са били заловени от украинските служби за сигурност след като се опитали да влязат в контакт с фирма, свързана с украинската строителна компания „Южное”, която е проектирала известните съветски междуконтинентални ракети тип „СС-18”, пише украинският в. „Сегодня”.

Шпионите са били арестувани в източния украински град Днепропетровск, където се намира въпросната строителна компания, в момента, докато снимали секретни дисертации за ракетни двигатели, пише БТА, цитирайки местната преса.

Двамата мъже направили самопризнания и севернокорейските власти предпочели да не се намесват в процеса, уточнява „Сегодня”, като се позовава на източник от украинската главна прокуратура. „Пхенян реагира пасивно: те допуснаха да се провали мисията им, това си е техен проблем”, изтъкна източникът от украинското правосъдие.