/ / ThinkStock/Getty Images
Духовният наставник на забранената в Египет ислямистка организация "Мюсюлмански братя" Мохамед Бадия беше осъден на доживотен затвор за предизвикване на безредици и насилие през август 2013 г., след свалянето на тогавашния президент Мохамед Морси от военните, съобщи в. "Аш Шурук", цитиран от ТАСС.

Вестникът посочва, че сходни присъди са внесени в наказателния съд в провинция Ал Миня срещу още 64 ислямисти по същото дело, а 41 души са осъдени на различни срокове затвор - от 3 до 15 години.

2015: В Египет осъдиха на доживотен затвор лидери на движението „Мюсюлмански братя”

Наказателния процес по т.нар. дело Ел Адуа, разследващо обстоятелствата около нападението на полицейски участък, подпалването и плячкосването му по време на масовите сблъсъци между армията и ислямистите, продължи повече от четири години.

През юни 2014 г. Бадия и още 183 поддръжници на организацията бяха осъдени на смърт за предизвикването на насилие и хаос, и организиране на сблъсъци и безредици. През февруари 2015 г. обаче египетският Касационен съд - висшата съдебна инстанция в страната - изпрати за преразглеждане делото срещу група активисти от "Мюсюлмански братя", включително Бадия.

През 2014: Египет осъди лидера "Мюсюлманските братя" на доживотен затвор

Духовният наставник има вече няколко доживотни и смъртни присъди по други дела във връзка с насилието и смъртта на хора през август 2013 г.
БТА