/ IStock
Една от най-известните политически активистки в Саудитска Арабия беше пусната от затвора, след като прекара близо три години в затвора по обвинения, които предизвикаха международни критики за състоянието на човешките права в кралството, предаде Асошиейтед прес, като се позова на сестра й.

Луджаин ал Хаслул, която се бореше против забраната жените в Саудитска Арабия да шофират, получи през декември м. г. присъда от близо шест години затвор по закон за борбата с тероризма.

Според правозащитни организации обвиненията, по които тя беше осъдена, са били политически мотивирани, включително това за агитиране за промени и следване на чужд дневен ред.

Предсрочното освобождаване на активистката беше широко очаквано, тъй като съдията отмени част от присъдата й и взе под внимание прекараното преди присъдата време в затвора.

Саудитска Арабия е зорко следена от САЩ, чийто нов президент Джо Байдън заяви, че ще преразгледа двустранното партньорство и ще защитава човешките права и демократичните принципи, отбелязва АП.
БТА