Организаторите на Евровизия отхвърлиха песента Ще те науча заради подигравки с протестите срещу президента на Беларус Александър Лукашенко
Организаторите на Евровизия отхвърлиха песента Ще те науча заради подигравки с протестите срещу президента на Беларус Александър Лукашенко / Gulliver/Getty Images
Политическата криза в Беларус се пренесе и върху песенния конкурс "Евровизия", след като организаторите му отхвърлиха песента "Ще те науча", излъчена от страната, заради подигравки с протестите срещу президента Александър Лукашенко, съобщи Ройтерс.

Песента, в която се пее "ще те науча да се подчиняваш", предизвика остри реакции от страна на опозиционни фигури и призиви на евродепутат Беларус да бъде изключена от конкурса.

Изпълнението на група "Галаси ЗМеста" получи 5800 харесвания и повече от 40 000 отрицателни оценки на официалния канал на конкурса в YouTube за два дни, с повече от половин милион гледания. Песента вече е свалена от сайта.

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) отхвърли песента и заплаши Беларус с дисквалификация, ако не подаде редактирана версия на парчето или нова песен.

"Стигнахме до заключение, че песента поставя под въпрос неполитическият характер на конкурса", се посочва в изявление на ЕСРТ.

Организаторите казват още, че песента излага на риск репутацията на песенния конкурс.

Фронтменът на беларуската група Дмитрий Бутаков отрече песента да нарушава правилата на конкурса.

"За мен това решение не е новина. Очакваше се, разбираемо е", каза той пред Ройтерс. "Отнеха ни световната купа по хокей и Евровизия е нищо в сравнение с това", добави той. "Според мен песента ни изпълнява условията. Само те си мислят, че не е така".

Държавната телевизия на Беларус не отвърна на поканата за коментар за песента и за призивите на опозицията да изключване от "Евровизия".

Според критиците, ако бъде разрешено песента да се представи, това ще даде легитимност на потушаването на масовите протести срещу Лукашенко след изборите през август. Президентът отрича да е имало изборни измами и обвинява Запада, че спонсорира протестите.

"Това е подигравка с народа на Беларус, с всичко, което се случва в страната", каза за парчето певицата Анжелика Агурбаш, представяла Беларус на Евровизия през 2005 г., преди да бъде обявено решението на организаторите на конкурса. Музикантите от група "Галаси ЗМеста" са отявлени критици на протестите и ги определят като опит да се разруши страната.

Шведската евродепутатка Карин Карлсбро се присъедини към призивите на беларуската опозиция Беларус да бъде изключена от "Евровизия".

"Държавната телевизия е мегафон на диктатурата и на Лукашенко", каза тя пред Ройтерс.

В песните на групата "Галаси ЗМеста" се правят подигравки с опозиционни фигури. Един от тях е бившият дипломат Павел Латушко, който бе уволнен като директор на държавния театър миналата година. Музикантите го осмиват в песен, че след това забегнал в Полша.

Латушко каза пред Ройтерс, че Евровизия трябва да изключи беларуската телевизия в знак на солидарност с журналистите, които бяха арестувани и изпратени в затвора по време на протестите. Според него изключването на беларуската телевизия ще навреди сериозно на психиката и на репутацията на Лукашенко.
БТА