/ iStock/Getty Images
Опозиционните партии в Хаити избраха временен президент на страната, като така се противопоставиха на пораждащия полемика държавен глава Жовенел Моиз, когото те обвиняват, че иска незаконно да удължи мандата си с една година, предаде Франс прес.

Във видеопослание, предадено на Франс прес, 72-годишният магистрат Жозеф Месен Жан-Луи, член на Касационния съд от 2011 г., казва, че приема избора на опозицията и на гражданското общество на Хаити да служи на страната си като временен президент по време на прехода във властта.

Решението на опозиционните сили за номиниране на временен президент на страната стана броени часове след като те, както и съдебната власт и много граждански организации обявиха, че смятат вчерашния ден за последния на власт на Моиз. Самият Моиз твърди, че президентският му мандат продължава до 7 февруари 2022 г. Това противоречие в крайната дата идва от това, че Моиз бе избран за президент на избори, белязани от измами, които заради това бяха анулирани. Последва нов вот година по-късно и Моиз отново бе избран за президент.

Сега представители на опозицията казват, че очакват от него да напусне президентския дворец, за да може там да се настани временният президент.

Вчера властите на Хаити пък обявиха, че са осуетили опит за преврат срещу Моиз, който каза, че е имало опит за убийството му.
 

Двадесет и трима души бяха арестувани от полицията в частен имот в столицата. У тях бяха намерени огнестрелни оръжия и мачетета. Сред задържаните е съдия от Конституционния съд и главна инспекторка от националната полиция. Опозицията твърди, че арестите са част от политическа репресия.
БТА