Виктор Орбан
Виктор Орбан / Gulliver/Getty Images
Парламентарното мнозинство на унгарския премиер националист Виктор Орбан прие днес нови закони, които според опозицията имат за цел да укрепят властта му върху местните общности, парламентарния живот и съдебната система, предаде Франс прес.

Според критиците един от тези закони позволява на председателя на парламента да направи удръжки от заплатата или дори да забрани допускане в парламента на депутати, които демонстрират в сградата.

Достъпът на опозиционни депутати до други държавни ведомства също е ограничен.

Зам.-председателят на ЕК: Навсякъде в ЕС трябва да има върховенство на закона

Преди година по време на протести срещу Виктор Орбан опозицията беше окупирала държавната телевизия, която е обвинена, че не отразява опозиционни гледни точки, и демонстрира в парламента, където според нея тя няма никакви правомощия.

Законово изменение пък прави по-трудно за депутатите да образуват парламентарни съюзи, след като тази есен опозицията успя да спечели кметството на Будапеща от партията на Виктор Орбан, като се обедини зад един кандидат.

Законът, който е приет без консултации или оценка на въздействие, ограничава и автономията на общинските власти в управлението на данъчните преходи и дава на правителството нови начини за контрол на съдебната власт.

Унгарската полиция откри два тунела на границата, използвани от мигранти


Освен това парламентарната група на партията на Орбан Фидес избра за девет години четирима членове на съвета за медийна регулация.

Правителството оправдава новите мерки с редовни нарушения на реда от опозицията или с волята да се опростят администрацията и съдебната система.
БТА