/ ThinkStock/Getty Images
Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство, като всяка година от 1991 г., необвързваща резолюция с призив към САЩ да отменят своето икономическо и финансово ембарго над Куба, предаде Франс прес.

Резолюцията беше подкрепена от 187 страни. Само три гласуваха "против": САЩ, Израел и за пръв път Бразилия.

Две страни се въздържаха: Украйна и за пръв път Колумбия, близък съюзник на САЩ.

"Тази блокада е сериозно нарушение на международното право, на Устава на ООН и на принципите на провъзгласяването на Латинска Америка и Карибския басейн за зона на мир", заяви кубинският външен министър Бруно Родригес, цитиран от ТАСС.

Родригес заяви, че за 57-те години откакто е въведено, ембаргото е нанесло щети за над 922 милиарда долара.

Русия и Куба възстановяват връзките, скъсани през Студената война

"През всички тези години блокадата остана главното препятствие пред надеждата на народа ни, пред икономическото развитие на страната ни", каза той.

Постоянният представител на САЩ в ООН Кели Крафт обвини Куба, че допринася за регионалната нестабилност.

"САЩ не носят отговорност за постоянното нарушение на човешки права от кубинския режим. Отговорността ни е да защитаваме тези, които нямат глас и днес това е народът на Куба", заяви тя.

През 2016 г. Вашингтон гласува с "въздържал се" за първи път за четвърт век, след историческото сближаване с Хавана, предприето от тогавашния президент демократ Барак Обама, припомня АФП. Но дипломатическите отношения между САЩ и Куба бяха белязани от рязко захлаждане след идването на Доналд Тръмп в Белия дом.