/ iStock/Getty
Близо 180 страни постигнаха споразумение в Женева по регламент за износа на пластмасови отпадъци, 8 милиона тона от които всяка година попадат в океаните. Това съобщиха
за АФП организаторите на конференцията.

Хиляда и четиристотинте представители на страните участнички в Конвенциите от Базел, Ротердам и Стокхолм обсъждаха в продължение на 12 дни този "изключително неотложен проблем" за околната среда и здравето на хората на планетата.

Международната общност: Да намалим пластмасовите изделия за еднократна употреба

Конвенцията от Базел по контрола на трансграничното движение на опасните отпадъци и премахването им е международен договор, чиято цел е да се намали движението на опасните отпадъци между страните.

"Горд съм, че страните участнички в Конвенцията от Базел сключиха споразумение по механизма, който в голяма степен е задължителен и глобален за управлението на пластмасовите отпадъци", със задоволство заяви Фолф Пайе, изпълнителен секретар на трите конвенции от Програмата на ООН за околната среда.

Мрежата ИПЕН (IPEN), която обединява стотици неправителствени организации по света, приветства това решение, което ще помогне на страните "да отказват да приемат замърсяващи пластмасови отпадъци, които не подлежат на рециклиране".

Забраната на пластмасата може да навреди повече на околната среда?

Прекалено дълго време развити страни като Китай и Канада изнасяха пластмасовите си и токсични отпадъци в страните от Азия, твърдейки, че там те ще бъдат рециклирани. Само че вместо това, повечето от тези замърсяващи отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани, бяха изхвърляни или изгаряни, или се оказваха на дъното на океана, допълни Пайе.

Според оценки, пластмасовите отпадъци, които замърсяват моретата, са достигнали 100 милиона тона.

Новите ограничения, предложени от Норвегия, са срещнали острата съпротива на САЩ, Бразилия, Аржентина и химически компании, допълва ИПЕН.

Най-опасните отпадъци за морските птици са от балоните

През 2018 година, припомня тази мрежа, САЩ са изнесли 157 000 големи морски контейнера с пластмасови отпадъци в развиващи се страни, които и без това вече са силно замърсени от изхвърлени пластмасови продукти.

"Новото решение на ООН ще принуди САЩ в бъдеще да преработват пластмасовите си отпадъци", посочи Пайе.
БТА