/ Пресцентър
Службата на ООН за борба с престъпността и наркотиците (UNOCD) предупреди, че ограничителните мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19 ще доведат до увеличаване на трафика на хора в дългосрочен план, съобщава в. „Гардиън“.

ООН: Заради пандемията може да се стигне до глобална криза на психично здраве

В последния си доклад UNODC анализира потенциални сценарии за това как кризата може да повлияе на трафика на хора и контрабандата, която продължава въпреки затварянето на европейските държави.

Въпреки че броят на движенията по определени маршрути е намалял, затварянето на границите вероятно ще увеличи търсенето на контрабандни услуги, за да може хората да преминават границата.

България пред Съвета за сигурност на ООН: Сегашната криза изисква безпрецедентна солидарност

„Изследванията на UNODC показват, че анализът на предишното въздействие на икономиката върху трафика на хора показва, че неравномерното възстановяване от глобалната икономическа криза ще увеличи риска от експлоатация на хора, търсещи по-добър живот в чужбина."Това може да бъде още по-драматично, ако икономическият спад се комбинира с по-строга регулация на движението".

Тези отрицателни въздействия могат да бъдат намалени чрез инвестиране в икономическо възстановяване както в развитите, така и в развиващите се страни, както и чрез осигуряване на безопасни маршрути за легално пътуване за бежанци и мигранти, както и правен статут на имигрантите в определени държави.се добавя към отчета.
БГНЕС