/ ThinkStock/Getty Images
Русия и Китай наложиха вето тази вечер в Съвета за сигурност на ООН на внесения от САЩ проект за резолюция за Венецуела, който съдържаше призив за свободни, справедливи и честни президентски избори и за безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ, предаде Франс прес.

Текстът, предложен от САЩ, събра необходимите девет гласа, за да бъде приет, но Русия и Китай му наложиха вето. Против гласува и Южна Африка, а Екваториална Гвинея, Кот д'Ивоар и Индонезия се въздържаха.

80% от домакинствата във Венецуела страдат от недостиг на храна

Този текст беше равностоен на "уволняване на президент", възмути се руският посланик в ООН Василий Небензя. "САЩ упорстват в ескалацията. Целта им е смяна на режима" във Венецуела, каза руският дипломат.

Преди гласуването френският посланик в ООН Франсоа Дьолатр заяви, че "американският текст не е законова основа за употреба на сила, нито посегателство срещу суверенитета на Венецуела".

Осем тона злато са били изнесени от централната банка на Венецуела

Веднага след това с гласуване в Съвета за сигурност беше отхвърлен и руският проект за резолюция за Венецуела, осъждащ "заплахите с употреба на сила" срещу Каракас, отправяни от САЩ. Руският текст бе подкрепен само от Китай, Южна Африка и Екваториална Гвинея.

В Съвета за сигурност рядко се случва да бъде налагано двойно вето, отбелязва АФП. Един от прецедентите бе през февруари 2017 г., когато Русия и Китай наложиха вето на френско-британски проект за резолюция, предвиждаща санкции срещу използването на химическо оръжие в Сирия.
БТА