/ iStock/Getty Images
Този понеделник ООН ще отбележи своето основаване преди 75 години. След края на Втората световна война светът беше в руини. За да осигурят траен мир, няколко държави се обединиха, за да сформират ООН на конференция в Сан Франциско през 1945 г., пише "Юронюз".

ООН: Най-богатият 1% от населението замърсява най-много с емисии

Учредителната харта назовава високи цели: мир и сигурност, добри отношения между държавите и общи решения на глобалните проблеми. Световната организация се стреми да преследва тези цели през десетилетията. С частично положителни резултати.

Дори и да не мсе усеща, времената остават относително спокойни. Броят на загиналите в конфликти рязко е намалял от основаването на ООН. Оттогава насам повече военни акции се срещат с правосъдието: процесите срещу сръбския лидер Слободан Милошевич и либерийския диктатор Чарлз Тейлър са резултат от международното сътрудничество.

Световната програма на ООН по прехраната спаси много животи по време на глад. Под закрилата на ЮНЕСКО обекти, които са част от световното културно наследство, се запазват за потомци.

Но балансът на ООН е смесен: провалът на организацията в някои случаи е катастрофален: при геноцида в Руанда или при етническото прочистване в Босна. Злодеяния, които се случиха, въпреки че ООН беше на място.

Ясен е съставът на българската делегация в 75-ата сесия на Общото събрание на ООН

През 2005 г. войниците със сини каски изнасилваха и извършиха други престъпления в Демократична република Конго. През 2010 г. в Хаити избухна опустошителна епидемия от холера, която е свързана с мисията на ООН. Без преднамереност, но ООН заяви имунитет срещу преследване.

Организацията на обединените нации трябваше да се защити от обвиненията в корупция в иракската „програма петрол срещу храни“ финансовите ресурси бяха изчезнали в частните банкови сметки.

Поради коронарната криза церемонията ще се проведе предимно онлайн. Очакванията за общия дебат са сдържани: Критиците се оплакват, че особено по време на пандемията на коронавируса лидерите на държавата не са могли да покажат, че съвместната работа за по-здравословен свят се отплаща.
БГНЕС