/ БГНЕС
Над 270 души са убити при протестите в Ирак, които продължават от 1 октомври, заяви в Женева Рупърт Колвил, официален говорител на Службата на Върховния комисар по човешки права на ООН, съобщи БГНЕС.

"Ние сме сериозно загрижени за непрекъснатите съобщения за смърт и наранявания, вследствие на полицейска употреба на сила срещу демонстранти, както и на убийства от въоръжени хора в Ирак. От 1 октомври до вчера вечерта Службата за човешки права в мисията на ООН за подпомагане в Ирак записа 269 смъртни случая във връзка с демонстрациите, които се провеждат в цялата страна", каза той.

Гутериш осъди стрелбата с бойни патрони по протестиращи в Ирак

Според него още петима души са убити по време на демонстрации пред сградата на правителството в Басра. Общо около 8 000 души са ранени, включително представители на иракските сили за сигурност.

"Точните данни за жертвите могат да бъдат много по-високи. Повечето са от използването на военни оръжия от силите за сигурност и въоръжени хора, които мнозина описваха като частни групи милиции, както и от ненужната, непропорционална или неправилна употреба на по-малко смъртоносни оръжия, като сълзотворен газ", добави Колвил.

Демонстрантите в Ирак изискват оставка на правителството, борба с корупцията, безработицата и по-добри условия на живот. Премиерът на Ирак обяви планове за извършване на пренареждане в кабинета и промяна на закона за изборите. Той обаче каза, че оставката на цялото правителство ще потопи страната в хаос. По-рано властите направиха преструктуриране в ръководството на агенциите за сигурност в провинциите, където избухнаха протести.