/ БГНЕС
Европейският парламент ратифицира споразумението за Брекзит, подпечатвайки излизането на Великобритания от ЕС. Сделката разчиства окончателното препятствията пред излизането на Великобритания от Евросъюза.

Гласуването от парламента в Брюксел след емоционален дебат, премина с 621 на 49 гласа. След него членовете на ЕП запяха в хор „Auld Lang Syne“, традиционна шотландска песен за сбогом.
 


Малко преди дебата френският президент Еманюел Макрон заяви, че излизането на Великобритания от ЕС в петък ще бъде "тъжен ден" и добави: „Това е урок за всички нас".

Европейският парламент обсъди за последен път въпроса с оттеглянето на Великобритания

В същото време той предупреди Лондон, че Франция няма да "се поддава на натиск или бързане" при преговорите за бъдещата търговска сделка. Това е първия случай, при който държава членка напуска общността.
 

БГНЕС



През 2016 г. правителството на Дейвид Камерън провежда референдум за членството на Великобритания в ЕС със следната формулировка на въпроса: „Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?”

В подкрепа на напускането на Евросъюза се обявяват почти 52% от гласувалите.

Европейският съюз е уникален по рода си икономически и политически съюз между 28 европейски държави, заемащи по-голямата част от територията на европейския континент.
 

БГНЕС


На 31 януари след 47-годишно членство Великобритания ще напусне официално Европейския съюз. Британското знаме ще бъде свалено от пилоните пред Европейския парламент и ще бъде поставено в Дома на европейската история.
БГНЕС