/ iStock/Getty Images
Около 5000 души се събраха на митинг пред сградата на литовския парламент, за да протестират срещу здравните пропуски за КОВИД-19. Скоро те ще бъдат необходими на литовците, за да могат да влизат в кафенета, ресторанти, да използват обществения транспорт и да посещават някои обекти като част от обмисляни от правителството нови ограничения, предаде Асошиейтед прес.

Кабинетът във Вилнюс възнамерява да въведе мерките в средата на септември. Част от тях може да стане и изискването неваксинирани, които се заразят, да губят правото си на безплатно здравно лечение.

Протестиращите заплашиха, че няма да се подчинят на новите правила. Някои бяха с кафяви костюми с жълта звезда на тях, като напомняне за знака, който са носели евреите в гетата по време на нацистката окупация. Еврейски организации в Литва изразиха недоумение от използването на този символ в този случай.

Протестиращите издигнаха и бесилки край сградата на Сейма (парламента) с надпис "За предателите на Литва".

"Това е противоконституционно. Имам право да не си поставям тези съмнителни ваксини и да живея живота си, както аз искам", каза Йонас Грабнис, безработен учител.

Митингът е поредният протест в няколко европейски страни, решили да въведат здравни пропуски, но с различни правила във всяка от тях, отбелязва Асошиейтед прес.

Заболеваемостта в Литва продължава да расте трета поредна седмица, а 49 процента от населението е ваксинирано с поне една доза по официални данни.
БТА