Одрин под тревога заради Марица и Тунджа
Одрин под тревога заради Марица и Тунджа / DarikNews.bg, архив

Обилните валежи през последните 72 часа в България и в района на Одрин повишиха критично нивата си, алармират турските регионални медии.

Дъждовете в Одрин и снеговете в България доведоха до тревожно пълноводие на двете реки. Водният дебит на река Марица е 961 куб. метра днес, докато вчера бяха регистрирани 335 куб. метра. По разпореждане на областната управа по цялото поречие са пратени войници за проверка на ситуацията при жилищата, бизнес сградите и нивите. Резултатите от огледите са тревожни. Въпреки това одринският валия Дурсун Али Шахин твърди, че водните равнища не са достигнали опасни измерения.

"Ако при нас Марица е буйна и притокът й е 961 куб. метра в секунда, то при Свиленград е 919 куб. метра. Оттам до нас водата приижда в рамките на 18-24 часа. Ако притокът нарасне до 1 300 куб. метра, тогава можем да говорим за критична опасност, готови във всеки миг да реагираме", успокоява паниката Шахин. Той обяснява, че пълноводието е причинило откъсване на големи дървета от малките острови по реката, които затлачват речното корито и запушват проходите под мостовете. Този проблем днес ще бъде обсъден и ще се приложат спешни мерки за почистването на дървесната маса, казва валията Шахин, цитиран от медиите в Одрин и БГНЕС.

15 села в общините Свиленград и Любимец са без питейна вода, съобщава в сайта си В и К в съседния Свиленград. Причина за пресъхването на чешмите е повишаването на нивото на реките Бисерска и Марица, поради което са наводнени помпените станции в Белица и Момково. Без водоснабдяване са свиленградските села Момково, Димитровче, Костур, Левка, Михалич, Младиново, Мустрак, Пашово, Пъстрогор, Райкова могила, Сладун, Чернодъб и Щит, както и Васково, Оряхово и Лозен в района на община Любимец.

Екип на дружеството работи по отстраняване на аварията в помпената станция в Момково, където е наводнено електрическото табло на един от 4-те кладенци. Водоподаването може да бъде възстановено след оттегляне на заливането и не по рано от 24 часа след извършване на съответните санитарно-хигиенни дейности, се отбелязва в сайта. В Свиленград пожарникари отводняват улиците "Крайречна" и "Граничар" в Свиленград. Стотици декари земеделски земи са под вода в районите на Свиленград и Любимец.